6 Aralık 2010 Pazartesi

Lahana Çorbası

Bitmek tükenmek bilmeyen lahanayla devam.

Aldığımız devasa boyuttaki lahanayla yaptığım diğer bir yemek lahana çorbası. Daha önce hiç içmediğim için internette biraz tarif araştırdım, birçok değişik reçete buldum ve çoğu kez yaptığım gibi yine hiçbirini birebir takip etmeyip ama onlardan feyzalarak kendi reçetemi yarattım. Basit bir reçete ancak sonuç; annemin bile çok beğendiği harika bir çorba.

Annem demişken; en sevdiğim yemeklerin aşçısı, müstakbel lokantamın part-time çalışanı ve gayet tabi ki, yeni tatlara oldukça kapalı bir insan, tipik Türk anne modeli. Öyle ki, mutfak kesinlikle ve her şeyiyle onun mülkü ve onun denetimi altında, ve benim profesyonel olarak aşçılık yapmam, yani bu işten para kazanıyor olmam bu gerçeği hiçbir şekilde değiştirmiyor. ‘Aman ortalığı dağıtma’ kısmını (kısa bir süre önce) atlattım gerçi ama yine de onunla aynı anda mutfakta bir şeyler yapmak hala mümkün değil, nitekim ‘ayağımın altında dolanma’ diye kızıyor.

Gelelim lahana çorbası reçetesine:

Soğan 1 adet
Zeytinyağı 1 yemek kaşığı
Domates salçası 1 yemek kaşığı
Lahana ½ kg
Bulgur ½ su bardağı
Et suyu 1 lt
Kuru kekik 1 tatlı kaşığı
Kuru fesleğen 1 tatlı kaşığı
Pul biber 1 tatlı kaşığı
Tuz & karabiber

Soğanları yemeklik (mümkün olduğunca ufak), lahanayı da yaklaşık 2cmx2cm büyüklüğünde doğruyoruz. Lahanayı bu boyutta kesmemizin nedeni çorbanın kolay içilebilmesi, lahanaların ağızdan sarkmaması, şapır şupur sularınız dudaklarımızdan süzülmemesi. Ama bu konuları takmıyorsanız lahanayı jülyen de doğrayabilirsiniz.

Minik minik doğradığımız soğanları zeytinyağında şeffaflaşıncaya kadar pişirip salçayı ekliyoruz ve birkaç dakika daha pişirmeye devam ediyoruz. Lahanayı ekliyoruz ve yine birkaç dakika sürekli karıştırarak lahanalar ölünceye kadar pişirmeye devam ediyoruz.

Daha sonra bulguru ve sıcak et suyunu ekleyip yüksek ısıda bir taşım kaynatıyoruz ve tencerenin kapağını kapatıp düşük ısıda 15 dakika kadar pişirmeye devam ediyoruz. Son olarak tuz, karabiber ve baharatlarımızı ekliyoruz ve altını kapatıyoruz.

Tüm salçaları yemeklerde olduğu üzere tuz miktarına dikkat!
 
Bu arada önemli bir not: Bu çorba çok lezzetli olmakla beraber pek fotojenik sayılmaz. Daha havalı görünmesi için dilerseniz baharatları tabakladıktan sonra ekleyebilir ya da çok ufak doğranmış taze bir baharat (fesleğen, maydanoz ya da tüm zamanların en havalısı frenk soğanı) ile süsleyebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder